Logo izletniška kmetija Na koncu vasi

Dear visitor! You can view web pages also in your language using a translator. Click on (top left)

Izberite vino - nasveti


jedilnik: Bogat_menu

Borovničevec / Obloženi kruhki / Česnova juha / Goveja juha / Prleški zrezek / Ocvrt perutninski zrezek / Stročji fižol v maslenem testu / Zapečen krompir / Kvasenica
primeren za priložnosti ko se gostje zbirajo v določenem času...
oglej si jedilnik

Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

Apartma sprejme 2 osebi oz. družino do 2+2 osebi


kolesarjenje po ravninah Prlekije in Prekmurja ali po gričih Jeruzalemske vinske ceste (3x el.kolesa), obisk enega od 8 termalnih kopališč v okolici, raziskujte in si oglejte katero od 120 znamenitosti, ki smo jih zbrali za vas, uživajte v kulinariki in vinski ponudbi, in še in še...

Izberite vino - nasveti [ Seznam ]

Izberite vino - nasveti

Svetovati o izboru vina je lahko enostavno, če priporočamo znamke, ki jih poznamo in si jih ne želimo menjati, ali zelo kompleksno če želimo svetovati iz celotne ponudbe v našem področju (tako med proizvajalci samimi, kot tudi med izdelki posameznega proizvajalca).

"Zaupaj lastnemu okusu" - Nihče ne pozna vašega okusa bolje kot vi sami, zatorej je bistveno da je odločitev o temu, kateri okus vam odgovarja in kateri ne, le vaša.

Tudi v našem vinogradništvu in vinarstvu ponujamo vina za vaš okus, saj smo z vami že kot 4 generacija vinogradnikov s ponudbo prleških vin - leta 2015, pa iz naše kmetije izhaja tudi 19. vinska kraljica Slovenije. 

Na našem turizmu vam ponujamo naslednja vina:

• Renski rizling, vrhunsko
• Laški rizling
• Modra frankinja, vrhunsko

• deželno, točeno  

občasno tudi

• Rumeni muškat
• Zeleni silvanec


Preizkusite vino, širite svoj izbor, izberite vrednote, ne starajte vina, upoštevajte stroške, kupujte komplete...

Za mnoge ljubitelje vina je lojalnost enemu proizvajalcu najenostavnejši način za izbiro vina, saj je ponujeno to, kar želijo, po okusu in finančni plati. Ljubitelji vin, ki želijo širiti spekter znanega pa prav podjetniško raziskujejo: od ponudbe velikih proizvajalcev - vinskih kleti - ki so dalj časa prisotni na trgu, do malih proizvajalcev, ki jih je kljub kvaliteti, težko najti na tržišču.

Pravi ljubitelji se seveda ne omejijo na vina posameznih regij, ampak spoznavajo vinsko ponudbo celotne dežele, in tudi vina tujin. Ne glede na nivo vašega zanimanja za vinsko ponudbo, pa je izbor vina vsekakor zabavno in hkrati predstavlja izziv. Vino je kot živo bitje in se neprestano spreminja.

Vsako leto se pojavijo novi ponudniki, proizvajalci, vinoteke. Četudi najdemo proizvajalca, katerega vino nam ustreza, pa je zelo verjetno, da se bo vaš okus spreminjal in dograjeval in odkrivali boste nove horizonte. Kombinacij mogočega je neskončno.  

Pravilo št. 1 pri nakupu je vsekakor "zaupaj lastnemu okusu". Nihče ne pozna vašega okusa bolje kot vi sami, zatorej je bistveno da je odločitev o temu, kateri okus vam odgovarja in kateri ne, le vaša. Najbolje je vino preizkusiti tako, da kupimo le steklenico za poizkušnjo, nato se odločimo za nakup več steklenic ali kompleta. Pomembnost tega pravila je izrazna še predvsem če kupujemo vina višjega cenovnega razreda. Ni namreč smiselno investirati nekaj sto evrov za vina, ki še jih niste preizkusili in se prepričali ali vam okus odgovarja.

Tudi sami se boste lažje odločili o nakupu, če boste že poznali lastnosti želenega vina. Ponudba vin je namreč ogromna zatorej obstoji tudi veliko variacij okusov. Tudi če vam določen okus priporoči prijatelj to še ni garancija, da bo okus odgovarjal tudi vam.   Zbiranje izkušenj iz vinske ponudbe sicer zahteva določen čas, vendar predstavlja zanimiv izziv. Učili se boste iz lastnih napak ter slavili pri pravih odločitvah.

Del zabave pri izboru predstavlja tudi spoznavanje pridelave vina, kletarjenja, sestavljanja okusov s hrano in spoznavanja lastnosti vin v odvisnosti od staranja in vrste arhiviranja.   Preden se odločimo za nakup vina je dobro prevetriti svoje potrebe. Koliko vina popijemo in ob kakšnih priložnostih? Ali bomo kupovali mlada vina z namenom arhiviranja? Odločimo se lahko tudi za proračun za naš vinski hobi, ki nam pomaga pri odločitvah za cenovni razred izbranih vin.

Nekateri se z lahkoto odločijo o izboru, za druge pa je prikladneje če si planirajo strategijo izbora in nakupa preden vino izberejo. Zapomnimo si, lažje je kupiti komplet vin kot ga izpiti, če okus ne odgovarja. Prav tako lažje vino kupimo kot realno ocenimo svoje potrebe. Sicer pa nakup na zalogo lahko predstavlja izpolnitev želje, še posebej če se nam porodi prilika dobiti steklenico proizvajalca, ki si jo že dolgo želimo.  

Ko pričnemo z nabavo vina pri določenem ponudniku ponavadi pri njemu tudi ostanemo. V kolikor je ta tudi izvor znanja o vinu nas bo še toliko lažje dobil k svoji ponudbi. Preko ponudnika lahko tudi lažje pridemo do določenega vina, ki ga je drugače težko dobiti. Prav tako nam lahko rezervira tudi vrsto vina, ki ga ponavadi kupujemo, iz dobljene pošiljke.  

ko izbiramo našega ponudnika vina je potrebno pozornost posvetiti tudi temu kako so vina skladiščena in pri kateri temperaturi. Svetloba in vročina sta namreč smrt za vino. Ponudniki, ki vino hranijo v svetlih toplih prostorih, verjemite, niso najboljši izbor. Prav tako je pametno pregledati tudi polnitev steklenice - ali je polna do vratu in ali ne izteka skozi zamašek. Če izteka, to pomeni, da lahko do vsebine dostopa zrak, ki povzroči oksidacijo vina. Izogibajte se torej vin, ki so slabo polnjena in, katerih zamaški puščajo.  

Ko izbiramo dražja vina je smiselno prvi nakup opraviti v sodelovanju s še kakšnim ljubiteljem vinske kapljice, kar omogoča obema znižanje stroška izbora. Smiselno je tudi ostati kot stalna stranka ponudnika, kar večinoma vodi v nižje cen nakupov (popusti na stalnost).

Nakup nepoznanega vina proizvajalca, katerega vina že poznamo vsekakor predstavlja kockanje - podobnost okusa je možna, ni pa nujna - zatorej vino najprej preizkusimo!  

Napotki za izbor in nakup vina
PREIZKUSIMO VINO PRED RESNEJŠIMI NAKUPI . Ne pustimo se zapeljati mnjenju in nasvetom prijateljev in "poznavalcev". Zaupajmo lastnim okusom. Preizkusimo eno steklenico preden kupimo naslednjih šest ali komplet.
ŠIRIMO IZBOR VIN. Četudi nam določena vina izjemno odgovarjajo, je sprememba potreba v življenju, zatorej preizkušajmo tudi druga vina.
KUPUJMO VREDNOTE . Izberimo tisto ponudbo, ki nam za vložen denar daje največ (glede okusov, kvalitete proizvajalcev, oblike ponudbe, ...)
VINA POPIJMO PREDEN SE POSTARAJO. Vsako, še tako kvalitetno vino z leti izgublja na kvaliteti (skrajna meja užitnosti je 10 let), zatorej ne kupujmo na dolgotrajne zaloge.
IMEJMO PRED OČMI STROŠKE . Nekatera vina so izjemno draga vendar naj to ne predstavlja merilo nakupa, saj so lahko tudi druge ponudbe enako ali še bolj kvalitetne, vendar jim (trenutno) še manjka imagea in prestiža.
KUPUJMO VINA V KOMPLETIH . Večina ponudnikov daje na komplet določen popust ali steklenico zastonj.
NE PONAVLJAJMO LANSKEGA IZBORA . Lansko najboljše vino je lahko letošnjo najslabše. Vino se spreminja iz letnika v letnik.
NAREDITE SI MALO ZALOGO . To preprečuje, da ostanemo brez želenega okusa (ponudniku so pošle zaloge) oz. nam preprečuje, da odpremo steklenico, ko nam zadiši.
NE DELAJMO VELIKIH ZALOG . Zaloge predstavljajo strošek, riziko in s časom vino gubi na kvaliteti.
IZBIRAJMO Z RAZLOGOM . Premislimo o potrebah preden investiramo v nakup



rubrika: Vino 15.11.2019

oglejte si tudi:

Poku%C5%A1evalec+ni+sommelier
Pokuševalec ni sommelier
rubrika: Vino

V Sloveniji že skoraj dve leti deluje Klub pokuševalcev vina, ki skuša dvigniti raven pitja vina v Sloveniji, hkrati pa potrošnike ozaveščati in jim pomagati izbrati primerno vino...

nadaljuj z branjem..
19.+vinska+kraljica+Slovenije
19. vinska kraljica Slovenije
rubrika: Vino

(2015) Pomurski sejem MINISTER DEJAN ŽIDAN V KROGU POKROVITELJEV IN POMURSKEGA SEJMA OKRONAL 19...

nadaljuj z branjem..
Modra+frankinja
Modra frankinja
rubrika: Vino

Vino je žive, temnorubinasto rdeče barve, s sadnim vonjem in polnega okusa, je srednje močno in uravnovešene kislosti...

nadaljuj z branjem..
Na koncu vasi

Suzana KOLBL

Na naši družinski kmetiji preizkusite dobrote Prlekije, ki jih dopolnimo z vrhunskimi domačimi vini.
Popeljemo vas na ogled znamenitosti, ter priporočimo aktivnosti v prelepi Prlekiji oz. Pomurju.


041 / 340-589

POUDARIMO
Spust po reki MURI

organizirano za skupine

izleti po Prlekiji in Prekmurju
izleti Pomurje

spoznajte lepote Pomurja

Praznovanja

za vašo skupino, obletnice, poroke, obhajila, izleti,..

Vinska kraljica SLO

v letu 2015 - iz naše kmetije Na koncu vasi