https://www.high-endrolex.com/17

Turistična kmetija Na koncu vasi - Romsko naselje Pušča
Logo izletniška kmetija Na koncu vasi

Dear visitor! You can view web pages also in your language using a translator. Click on (top left)

Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

Apartma sprejme 2 osebi oz. družino do 2+2 osebi


kolesarjenje po ravninah Prlekije in Prekmurja ali po gričih Jeruzalemske vinske ceste (3x el.kolesa), obisk enega od 8 termalnih kopališč v okolici, raziskujte in si oglejte katero od 120 znamenitosti, ki smo jih zbrali za vas, uživajte v kulinariki in vinski ponudbi, in še in še...
občina: Murska Sobota / kraj: Murska Sobota

Romsko naselje Pušča [ Seznam ]

Romsko naselje Pušča

Pušča

(v prekmurščini Püšča) je strnjeno naselje v Občini Murska Sobota, ki leži zahodno od Murske Sobote. Pušča je romska skupnost, ki je bila do leta 2002 del Černelavcev. Na referendumu leta 1998 so se prebivalci odločili za ustanovitev samostojnega naselja, ki je bilo uradno razglašeno leta 2002.

Pušča je največje slovensko romsko naselje, ki je nastalo pred več kot stoletjem, in je tudi eno najbolje urejenih, z lastno krajevno skupnostjo. Zato velja za zgled urejanja romske problematike v Sloveniji.

Vir: wikipedia

 

Pušča - romsko naselje nekoč in danes

Franc Kuzmič
Vir: Pomurski muzej

Zanimivo se je ozreti v enega od dokaj zanimivih krajev. Gre za romsko vas oziroma naselje Pušča. Zanimivo je spremljati razvoj tega kraja skozi zgodovino vse do danes, ko je kraj postal prva in menda edina krajevna skupnost na svetu.

V naselju v Černelavcih, ob cesti, ki pelje v Polano, naj bi naselje nastalo okrog leta 1855. Veleposestnica Klara Jedervari – Gider iz Polane naj bi kmalu po letu 1848 podarila »špenglarju« Andražu Horvatu manjšo parcelo kot neke vrste priznanje za udeležbo v boju zoper revolucijo na Madžarskem leta 1848.

Andraž Horvat je imel ženo z območja Monoštra. Andraževi potomci so kasneje ustanovili naselja: Pušča, Borejci in Vanča ves. Andraž je imel 6 otrok in njegov sin Andraž, po domače »Musonja«, je imel zopet 6 otrok in enako njegov brat Ivan, ki se je 1911. leta preselil na Puščo in tam ustanovil novo naselje. Naselil se je na zemlji kmeta Ivana Fajsa. Kmalu so se preselile še družine Ivana Horvata, Ignaca Horvata in Ignaca Kokaša. Do začetka 1. svetovne vojne so v tem naselju živele le 4 družine skupno s približno 35 člani.

Iz kupne pogodbe, ki so jo 5. septembra 1911 sklenili Vilijem Berger, Bela Berger in Ignac Heimer s Ciganoma Ivanom Horvatom in Ignacem Horvatom je razvidno, da sta kupca za 200 kron kupila parcelo št. 220/a – njivo v zmeri 204 kvadratnih sežnjev. Predlastnika te parcele sta bila Ivan in Terezija

Fajs, katerima so posestvo s to parcelo vred prodali na dražbi 10. aprila 1911 in kupili so jo omenjeni Židje. Celotno naselje je merilo 2 ha 62 a in 18 m2.

Pušča je naselje, ki je precej oddaljeno od vasi Černelavci. Beseda Püšča pomeni – pusta, puščava.

Razširjeno je bilo mnenje, da je Cigane v okolici M. Sobote naselil grof Szapary zaradi glasbe. Na glasbeni razvoj Ciganov v okolici Sobote je najmočneje vplival muzikant Čičeri (pravo ime Janez Karel), ki je umrl leta 1943 v 83. letu. Omenjenega so klicali kar »profesor« in je celo prvi zbiral ciganske pripovedke iz te okolice.

Pri gradnji hiš so sprva uporabljali material, ki jim je bil pri roki: vrbovo protje, s katerim so pletli stene in jih ometali z blatom, les ali surovo opeko. Prvotne stanovanjske zgradbe so bile enostanovanjski prostori, kjer ni bilo prostora ne za pohištvo, ne za kuhanje. Kjer je bil v bližini potok, in kot na primer na Pušči, so bile hiše prvih prebivalcev obrnjene s čelom proti cesti. Naselje je bilo v začetku navadno raztegnjeno in prav tako hiše. Ko se je Cigan naselil na kupljeni parceli, so njegovi delali veliko škodo na sosednjem svetu in lastnik se je odločil, da parcelo proda drugemu Ciganu. Zelo značilna in zanimiva je rast Pušče, kjer je za prvim nizom hiš zrasla naslednja vrsta, ki so jo zgradili sinovi. Te nove hiše so postavljene pravokotno s podolžno stranico na starejše, prvotne domove, in tako se vključujejo v eno dvorišče. Potem so v šestdesetih letih sledile hiše v obliki črke L. Sledile so jim lepo zidane hiše, sprva brez fasad, nato s fasadami in nato celo enonadstropne. O tem se še kako lahko prepričamo v kraju samem in delno na tej razstavi.

Leta 1957 je bilo na Pušči 28 hiš. Leta 1961 so nekaj črnih gradenj kot drugod, porušili tudi tukaj.

Leta 1961 je bilo na Pušči 366 prebivalcev, od tega 150 otrok starih do 13 let, 88 je imelo 4 razrede osnovne šole, le 3 so imeli končano osnovno šolo. Julija tega leta je bilo na Pušči elektrificiranih že 24 hiš in so imeli 22 električnih aparatov.

V letih 1946-1951 je bila zelo velika umrljivost. od 76 rojenih otrok jih je v prvem letu umrlo 19 (25 %), v istem obdobju pa še 25 prebivalcev. V petdesetih letih (1950-1960) sta razsajali dve nalezljivi bolezni: trahom in tuberkoloza (TBC).

Napredek je prinesel otroški vrtec, ki je začel delovati decembra 1962 v na novo zgrajeni baraki. Sprva so prebivalci to sprejeli z nerazumevanjem in otroci niso hoteli prihajati v vrtec. Vzgojiteljica Vera Flisar jih je zbirala po hišah. Leta 1969 so imeli v programu potrebo razširiti prostore vrtca, saj je bilo v 1. skupini 20 predšolskih otrok, in v 2. skupini 50 šolskih otrok.

Med obrtnimi dejavnostmi so bili brusači, popravljalci dežnikov in krpalci posodja. Uveljavljali so se prav tako kot muzikanti. Ženske so bile odlične v mazanju sten, podov in velikih krušnih peči z blatom in izdelovanjem opeke. Zelo dobro so namreč poznali kvaliteto in lepljivost zemlje in temu primero mešali s plevami ali nasekano slamo. Nekatere ženske so se ukvarjale z napovedovanjem iz kart in dlani.

Pozneje so se zaposlovali na sezonskih delih doma in v tujini. V industriji, kovinski, kot je bila Panonija, in tekstilni, kot je bila Mura. Nekaj se jih je izselilo v tujino, Nemčijo in Avstrijo.

Danes se jih je precej usmerilo v trgovsko dejavnost (stojnice na tržnicah, kramarski sejmi ali samostojne trgovine.

Vse več jih zadnje čase konča osnovno šolo, nekateri gredo naprej v razne poklicne šole.

Glede na versko pripadnost so katoličani in statistike iz šestdesetih let kažejo, da je okrog 75 % otrok obiskovalo verouk. V naselju je prav tako sakralno obeležje, kapelica, ki jo je leta 1991 zgradil na svojem zemljišču ob cesti domačin Kaludjerovič. V kapeli (posvečeni črni Mariji) se opravljajo razni verski shodi in obredi. Naselje spada v soboško župnijo in v tej župniji imajo tudi celotno ostalo oskrbo.

Videti je, da so bili prebivalci Pušče tudi bolj osveščeni v več pogledih. Tudi glede kriminala. Kot podatek povejmo, da je bilo v letih 1947-1951 v M. Soboti in okolici izvedenih 72 vlomnih tatvin. Aretirali so cele družine na Pušči, a se je izkazalo, da med njimi ni bilo nobenega udeleženca. Ta krivica jih je potem zelo prizadela. Nekaj časa niso niti pošiljali otrok v šolo.

Med športnimi dejavnostmi omenimo nogomet, katerega društvo je lani praznovalo 50 let delovanja. Zasluge pri športu med njimi ima prav gotovo tudi prof. Evgen Titan.

Danes je (podatek iz leta 2007) na Pušči 220 gospodinjstev s 554 prebivalci.

Leta 2011 so na Pušči praznovali častitljivo 100 letnico prve poselitve.

Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

oglejte si tudi:

Galerija+Murska+Sobota
Galerija Murska Sobota
Murska Sobota, Murska Sobota

Likovno galerijska dejavnost se je v Murski Soboti začela leta 1965 z odprtjem Razstavnega paviljona arhitekta Franca Novaka...

nadaljuj z branjem..
Gledali%C5%A1%C4%8De+Park+ali+Kino+Park
Gledališče Park ali Kino Park
Murska Sobota, Murska Sobota

Prva stavba v Murski Soboti, namenjena izključno kulturni dejavnosti Gledališče Park ali Kino Park je gledališko poslopje, ki stoji na robu mestnega parka v Murski Soboti...

nadaljuj z branjem..
Pomurski+muzej+Murska+Sobota
Pomurski muzej Murska Sobota
Murska Sobota, Murska Sobota

Pomurski muzej Murska Sobota je osrednja regionalna ustanova za varovanje premične kulturne dediščine na območju Pomurja...

nadaljuj z branjem..
Spomenik+zmage
Spomenik zmage
Murska Sobota, Murska Sobota

Spomenik zmage je bil zgrajen po načrtih ruskega arhitekta Arončika iz belega cararskega marmorja v čast in slavo zmagovalcev 2...

nadaljuj z branjem..
Dvorec+Raki%C4%8Dan
Dvorec Rakičan
Murska Sobota, Rakičan

Lastnica dvorca je bila grofična Georgina Batthany, ki se je proti koncu 20...

nadaljuj z branjem..

jedilnik: m2Nada

Mesna juha / Gobova juha / Ocvrt perutninski zrezek / Vinogradniški zrezek / Ajdovi rezanci / Zapečen krompir / Sezonska solata / Ajdov krapec
zanimiva kombinacija sestavljena s strani naše gostje - zabava kolektiva...
oglej si jedilnik


Valentinovo in gregorjevo

Valentinovo in gregorjevo Valentinovo ali praznik svetega Valentina se praznuje 14... nadaljuj z branjem..

nekaj zanimivih Izletov

Ljutomer    Gornja Radgona    Lendava    Radenci    Bus1-Lendava-Prlekija    Murska Sobota   

izlet in DOBROTE

za dobro voljo in okrepčanje, vabijo dobrote naše kmetije

pred, med ali po izletu - poskrbimo za vas!

naša ponudba

za skupine

katalog jedi   degustacije   vodenje izleta

Na koncu vasi

Suzana KOLBL

preizkusite dobrote Prlekije, ki jih dopolnimo z vrhunskimi domačimi vini in sokovi.
Popeljemo vas na ogled znamenitosti, ter priporočimo aktivnosti v prelepi Prlekiji oz. Pomurju.


041 / 340-589

SOMMELIER-LJUBITELJ in LICENCA za turistično vodnico Pomurja

sommelie in turistični vodnik
POUDARIMO
Spust po reki MURI

organizirano za skupine

izleti po Prlekiji in Prekmurju
izleti Pomurje

spoznajte lepote Pomurja

Praznovanja

za vašo skupino, obletnice, poroke, obhajila, izleti,..

Vinska kraljica SLO

v letu 2015 - iz naše kmetije Na koncu vasi


Tinekov brod   Hipodrom Ljutomer   Mesto Ljutomer - prleška prestolnica   Stolp Vinarium   Jeruzalem in vinska cesta   Terme Banovci   Zdravilišče Radenci   Hotel Bioterme in Glamping   Terme 3000 Moravske Toplice   Terme Lendava   Terme Ptuj   Čebelarski muzej Tigeli   Bukovniško jezero   Plečnikova cerkev Bogojina   Ocean Orchids - dežela orhidej   Babičev mlin na Muri   Otok ljubezni   Kapela Sv. Nikolaja - Rotunda   Tromejnik (SLO, AT, H)   Paradajz - LUŠT   Paviljon EXPANO   Doživljajski park Vulkanija   Galerija Murska Sobota   Cerkev Sv. Janeza Krstnika Ljutomer   Lončarstvo Žuman   Letališče Murska Sobota   Dvorec Rakičan   Rojstna hiša Miška Kranjca   Kmečki muzej v Pristavi   Kovaški muzej Razkrižje   G.Radgona - staro mestno jedro   Mrtvice reke Mure Veržej   Pustolovski park Bukovniško jezero   Cerkev sv. Trojice, Odranci   Gledališka in koncertna dvorana Lendava   Golf igrišče Livada Moravske toplice   Sotinski breg, najvišji vrh Pomurja   Galerija-Muzej Lendava   Spomenik zmage   Sinagoga Lendava   Lendavski grad   Lisjakova struga - G.Radgona   Mestni trgi Ljutomer   Evangeličanska cerkev, Murska Sobota   Hotel Zvezda   Župnijska cerkev sv. Marije Vnebovzete   Pomelaj   Lončarska Vas Filovci   Apiturizem   Grad Negova   Grad Gornja Radgona   Dom penine, Radgonske gorice   Židovsko pokopališče v Dolgi Vasi   Pomurski muzej Murska Sobota   Park 1. Slovenskega tabora   OE Muzej - Knjižnica Ljutomer   Razkriški kot   Ivanov izvir   Beltinški grad   Grad Velika Nedelja   Čevljarski muzej Turnišče   Časarov mlin   Turistična gozdna učna pot Fuks graba   Vinska klet Uj   Gostišče Taverna   Grad Ormož   Župnijska cerkev sv. Martina   Javni zavod Krajinski park Goričko   Cerkev Sv. Nikolaja Murska Sobota   Grad Matzenau Prosenjakovci   Slatinski vrelec Nuskova   Ancova galerija   Kovačeva domačija   Kapelski vrh    Župnijska cerkev sv. Marije Magdalene Kapela   Golf RADENCI   Župnijska cerkev sv. Cirila in Metoda   Galerija Logar   Radenski vrelci   Pot starega hrasta   Geološka pot Apače   Čemaževa pot   Slatinski dom - Naravni mineralni vrelci Radenci   Župnijska cerkev sv. Marijinega Vnebovzetja, Apače   Aleja velikih, Gornja Radgona   Pri preši - Atilova pot   Živalski Vrt Sikalu ZOO   Župnijska cerkev sv. Benedikta   Sveti Trije Kralji v Slovenskih Goricah   Park s spomenikom    Grad Grad na Goričkem   Atilova pot Radenci   Etnografska hiša v Domanjševcih   Muzej norosti Trate - grad Trate, Cmurek   Vrt spominov in tovarištva   Gajševsko jezero   Puhov Muzej   Terme Vivat   Župnijska cerkev sv. Janeza Nepomuka   Cerkev sv. Jakoba, Dobrovnik   Župnijska cerkev Marije Snežne Zg.Velka   Kolesarjenje po Prlekiji in Prekmurju   Park doživetij Križevci   Romsko naselje Pušča   Galerija Art Jurak   Cven - Stara žrebčarna   Cerkev-kapela Svete Trojice   Gledališče Park ali Kino Park   Meinlov grad   Dimnikarsko čevljarski muzej Razkrižje   Energijske točke Razkrižje   Prazgodovinska naselbina Gradišče   Terme Sveti Martin - Hrvaška   Razgledni stolp Štrigova, Mađerka   Vinska fontana Kapela   Muzej Ljutomerski kasač   Zipline Vinarium