https://www.high-endrolex.com/17

Turistična kmetija Na koncu vasi - izletniška kmetija / zgodovina Cvena
Logo izletniška kmetija Na koncu vasi

Zgodovina

Suzana Kolbl      041 / 340 - 589

Zgodovina kraja CVEN

Vas se omenja nekje od druge polovice 14. stoletja. Svoje ime je dobilo po grofu »ZWENK-u«.

konjske dirke v preteklosti

Cven je daleč slovel po svojih konjskih dirkah. Na Cvenu so bile prve konjske dirke v Jugoslaviji in druge v Evropi. Prvič so se tu pojavile že leta 1875, ko se omenjajo »na cvenskih srenjskih pašnikih«. Od tod so se prestavile »na travnike« pri današnjem »novem Cvenu«, leta 1920 pa na posestvo Zadruge za vzrejo žrebet, kot rečejo Cvenarji »na žrebarno«, tudi na Cvenu. Dejstvo, da je bilo prvo dirkališče na Cvenu in potem še toliko časa, ni brez osnove. Povezano je z globoko zakoreninjenostjo cvenskih kmečkih gospodinjstev v konjerejo. Velike cvenske kmetije so pri obdelavi zemlje zahtevale zdrave in hitre konje.

Primer Jedilnika


jedilnik: SlavnostniMenu3

Šampanjec z jagodami / Obloženi kruhki / Goveja juha / Gobova juha / Česnova juha / Goveji zrezki / Ocvrt polnjen piščančji file / Vinogradniški zrezek / Zapečen krompir / Ajdovi rezanci / Sezonska solata /

Bogat menu primeren za posebne slavnostne dogodke... oglej si jedilnik


Konj je bila glavna pogonska sila, od njega je bila v precejšnji meri odvisna uspešnost kmetije. Če je bil vrt slika gospodinje, potem so bili konji s svojim izgledom slika gospodarja in nenazadje celotne kmetije
gospodar s konjem

Znano je, kako s težkim srcem so kmečki ljudje konja prodali zlasti v mesnico in kako instinktivno je ta trenutek zaslutil tak konj, ki so ga ob taki priliki zelo stežka spravili iz hleva. Znano je, da so prodani konji prepoznali prejšnjega gospodarja kasneje še desetletja in več. Obnašanje konja je bilo na višji ravni od ostalih domačih živali, saj velja za inteligentno žival. Živeti s konjem je bil sestavni del načina življenja. Kmečki človek je imel do konja mnogo bolj emocionalen odnos, nenazadnje je bil njegov stalni spremljevalec- sodelavec v pravem pomenu besede. Nagnjenost k delu na Murskem polje je bila ena od glavnih, če ne glavna vrednota.

žrebarna, kobilarna na Cvenu

V času med drugo svetovno vojno je bila na žalost cvenska konjereja močno deformirana. Vojska je namreč mobilizirala številne kvalitetne konje. Po vojni so številni gospodarji ostali brez konj ali pa so jim vrnili poškodovane ali bolne. Lahko si predstavljate, v tako veliki vasi, kot je Cven, s toliko konji, da je bila vedno kaka vprega na cesti; topot konjskih kopit je zato dajal svojevrsten ritem človeku, ki je tu živel. In sedaj so bili tega oropani. Leta 1954 so lokalne oblasti dirkališčeprestavile v Ljutomer. Žrebarna s pripadajočim dirkališčem je prišle v last zadruge. Žrebarno so zapustili, pustili da jo razjeda zob časa, zemljo pa preorali. In Cvenarji so čutili, da so jim vzeli nekaj, kar je njihovega.


Mikroplastika v reki Muri

Mikroplastika v reki Muri PILOTSKE MERITVE MIKROPLASTIKE V SLADKOVODNIH RIBAH RDEČEOK (Rutilus rutilus) V POREČJU REKE MURE NA OBMOČJU SLOVENIJE Ko beremo poročila o skrb vzbujajočih količinah mikroplastike v oceanih, zagotovo ne pomislimo takoj, da se ta velika okoljska težava pojavlja tudi precej širše in tudi veliko bližje nam... nadaljuj z branjem..

Na našem turizmu, ki meji na posestvo bivše žrebarne, smo ta pridih preteklosti označili s 'konjsko podkovo' kot držalo na stolih ali v prispodobi, kdor najde 'podkev' in jo prime, ga spremlja sreča.

Še dalje v preteklost

gradič, 14.stoletje
grad Cven Zween

Vir: Gradovi v Sloveniji

Gradič Cven (Zween) je bil sprva last gospodov Ammanov, nato pa ga je v začetku 15. stoletja imel ljutomerski kastelan Rudolf Lasberški. Takrat je bil Cven združen z ljutomerskim gospostvom in so ga do srede 17. stoletja posedovali tamkajšnji graščaki, tako Schweinbecki, Breunnerji in Draškoviči. Sredi 17. stoletja je gradič podedovala baronica Sara Szechy, po letu 1686 ga je kupil braneški graščak baron Ignacij Mauerburg in ga združil z Branekom, nato ga je imel baron Karel Ferdinand Schoffmann. Le­ta 1704 so Cven požgali in razdejali Kruci.

Vir: Zwengdorf 1784 - Zween 1821 - Cven 1887

Cven Zween

Arcanum Maps


izlet: Radenci

Kapelski vrh / Župnijska cerkev sv. Marije Magdalene Kapela / Golf RADENCI / Župnijska cerkev sv. Cirila in Metoda / Galerija Logar / Zdravilišče Radenci / Radenski vrelci / Slatinski dom - Naravni mineralni vrelci Radenci / Pri preši - Atilova pot / Živalski Vrt Sikalu ZOO / Park s spomenikom / Atilova pot Radenci

opis izleta


Turistična kmetija na Cvenu

Turistična kmetija na Cvenu Turistična kmetija ima urejene prostore z degustacijskim pultom, mizami in stoli za okrog 50 gostov... nadaljuj z branjem..

Primer Jedilnika


jedilnik: m2Nada

Mesna juha / Gobova juha / Ocvrt perutninski zrezek / Vinogradniški zrezek / Ajdovi rezanci / Zapečen krompir / Sezonska solata / Ajdov krapec
zanimiva kombinacija sestavljena s strani naše gostje - zabava kolektiva...
oglej si jedilnik

Na koncu vasi

Suzana KOLBL

Na naši družinski kmetiji preizkusite dobrote Prlekije, ki jih dopolnimo z vrhunskimi domačimi vini.
Popeljemo vas na ogled znamenitosti, ter priporočimo aktivnosti v prelepi Prlekiji oz. Pomurju.

041 / 340-589

POUDARIMO
Spust po reki MURI

organizirano za skupine

izleti po Prlekiji in Prekmurju
izleti Pomurje

spoznajte lepote Pomurja

Praznovanja

za vašo skupino, obletnice, poroke, obhajila, izleti,..

Izleti za skupine

po ravninah Prlekije in Pomurja

Vinska kraljica SLO

v letu 2015 - iz naše kmetije Na koncu vasi